logo logo_text

Результати конференції RIPE NCC DAYS Kyiv

26 Вересня 2019

24-25 вересня у гранд хол Хрещатик, вперше в Україні, відбулась конференція RIPE NCC DAYS Kyiv, що проходить на регулярній основі в країнах регіону обслуговування RIPE NCC.
 
  У конференції взяли участь 340 учасників з 23 країн. Серед них були представники основних Інтернет провайдерів та телекомунікаційних компаній, технічні фахівці, що працюють з питаннями доменних імен, мережевої безпеки, розподілу мережевих ресурсів, 5G, тощо.

  На конференції було представлено новітні розробки в Інтернеті та обговорено конкретні проблеми, які стосуються операторів, що працюють у регіоні Східної Європи та Центральної Азії. У рамках двох панельних дискусій говорили про впровадження технології 5G та її перспективи у світі, про стандарти IETF, технології VXLAN, EVPN, DNS Over HTTPS та ініціативу MANRS.

Велика увага була приділена темі впровадження протоколу IPv6. Цього моменту чекали майже 10 років. Завдяки IPv6 різко збільшиться поріг входження на ринок для нових невеликих операторів навіть за умови збереження нинішніх цін.

«Дана конференція дала нам можливість розповісти про свій досвід та дізнатися як йдуть справи у колег з регіону, обговорити питання, що стосуються регіональної та всесвітньої Інтернет-спільноти.», - підкреслила Олександра Аскоченська, організатор RIPE NCC DAYS Kyiv та PR директор NetAssist.

Конференцію відкривав Аксель Павлік - беззмінний керуючий директор RIPE NCC. Протягом двох днів з презентаціями виступили представники міжнародних організацій: RIPE NCС, ICANN, IETF та ISOC. 
Серед них Олексій Семеняка, Максим Буртіков, Олег Муравський, Наталія Мочу, Роберто Гаетано, Максимільяно Стуччі.
Учасники також вислухали доповіді представників технологічних лідерів -Джакомо Баньолі (Facebook), Павла Луніна (Scaleway), Ігнаса Багдоніса (Equinix), які поділилися своїм практичним, унікальним досвідом щодо мережевого моніторингу, еволюції мережевих систем та створення сучасних дата центрів.

  Було обговорено низку питань щодо кібербезпеки в тих аспектах, які зазвичай залишаються поза увагою (безпека маршрутизації, репутація доменних імен, крадіжки IP-адрес), а також питання різноманітних спроб введення обмежень в Інтернеті. Спікерами з цих питань виступили Максим Тульєв (NetAssist/ІнАУ), Костянтин Корсун (Berezha Security), Дмитро Кохманюк (Хостмастер) та Іван Пєтухов (Adamant). 

Як коментує директор NetAssist (член ІнАУ) та спікер конференції Максим Тульєв – «Ми змушені боротися з новими викликами в мережі Інтернет щодня. І треба бути достатньо сміливими аби вистояти та виграти в боротьбі за незалежний інформаційний простір.»

  На вечірньому прийомі в честь відкриття першої конференції Дні RIPE NCC в Києві гостей чекав колоритний концерт з національними українськими танцями та розважальною програмою.

Організатор конференції та приймаюча сторона в Україні - компанія «NetAssist», крім того забезпечувала Інтернет покриття протягом двох днів конференції. Срібний спонсор - оператор системних рішень АДАМАНТ. Бронзовий спонсор - Hostmaster Ltd.. Безперебійну якість веб-трансляції забезпечував I-UA.TV - креативний україноцентричний незалежний інформаційно-аналітичний волонтерський канал. Інформаційну підтримку надала команда ГО «The Influencer Platform». Ексклюзивне інтерв’ю з Акселем Павліком, щодо розподілення IP  в Україні незабаром буде опубліковано. Значний вклад в організацію панелей зробила Інтернет Асоціація України (ІнАУ), а спонсором кавабрейків виступив  Укртелеком.

  Українська інтернет-спільнота очікує, що дана конференція стала гідним початком для проведення подальших заходів RIPE NCC в Україні.